pühapäev, 7. aprill 2024

Lühiajaline õpiränne Kouvolas Ave&Elis

 Me läksime 7. aprillil Kouvolasse, et seal käia koolis, kogeda kohalikku elu ja, et arendada oma soome keele oskusi.

1. päev - tutvumine

Läksime hommikul Tallinnast õpetaja Kai saatmisel Tallinkiga Helsingisse ja sealt edasi rongiga Kouvolasse. Sõidud möödusid sujuvalt, laevas saime süüa ja rongis magada. Pere tuli meile armsa sildiga rongijaama vastu. Sealt sõitsime autoga jäähalli juurde, kus esines majutajapere tütar Mona sünkroonuisutamise show'l. Peale lahedat show'd tõime kotid koju ja läksime kogu perega vanaema juurde õhtusöögile. 

Perest: Meil on perega väga vedanud kuna nad on meid hästi omaks võtnud, nendega on kerge suhelda ja tunneme ennast mugavalt. Ema on pärit Eestist ja isa Taanist, lapsed Mona ja Noah räägivad kolme keelt (soome, eesti, inglise). Perel on ka nunnu koer Nessu, kes on väga rahulik ja sõbralik.

Meil on kahepeale oma tuba, kus on pehmed magamiskohad.




Coaching and mentoring to support teachers - viimane päev

Tänasega saabki läbi meie esimene Erasmus+ kogemus. Ootasime põnevusega näha mismoodi käib selle programmi kaudu väliskoolitustel käimine. Meil kummalgi pole varasemalt sellist kogemust olnud. 

Meil oli väga tore ja inspireeriv koolitaja, kelle juurde kindlasti soovitame ka teistel koolituma minna. Bara Rodi ViceVersast on lihtsalt nii tore, kannatlik ja väga tark naine. Kui keegi plaanib minna Erasmus+ programmiga Prahasse, siis kindlasti tasub vaadata, mis koolitusi ViceVersa meeskond pakub. 

Meie kaaskoolitujad olid samuti väga ägedad. Meil tekkis kohe omavahel hea suhtlus ning muidugi ka huumor. Bara valis meile õiged jäämurdmise harjutused. 😉 

Kaaslasteks olid meil teised kaks eestlast, siis õpetajad Ungarist, Belgiast ja Portugalist. Meie grupis oli ka kaks direktorit - üks Portugalist ja teine Küproselt. 

Väga põnev oli kuulata ja vaadata erinevate riikide ettekandeid nende haridussüsteemi ja koolide kohta. Iga riigiga leidsime sarnasusi, aga ka seda, mis on teisiti või mida võiksime ka meie Eestis teistmoodi teha. 

Otsustasime grupina, et säilitame kontaktid ja saame alati Whatsapi keskkonnas suhelda, kui meil selleks soov või vajadus tekib. 

Kui rääkida veel koolitusest endast, siis see kestis iga päev kell 9.30-13.30. See aeg möödus iga päev väga ruttu. Selle kohta ütleks, et aeg lendab, kui sul on lõbus! 

Koolitusteema oli aga põhiline miks me üldse Prahasse sattusime. Nägime, et on vaja värskendada enda teadmisi ja oskusi, et toetada oma kolleege paremini. Lisaks jagada õpitut ka teistele kolleegidele. Koolitust läbides saimegi nii uusi teadmisi kui ka meenutada juba varasemalt õpitut. Mõnda tööriista kasutame me igapäevaselt juba ka praegu, mõnda plaanime me edaspidi rohkem ja teadlikumalt kasutada. 

Koolitusvälise aja sisustamiseks oli meile abiks mõnusa jutuga giid Robert, kes tegi meile kaks linnatuuri. Lisaks jagas häid mõtteid meie Whatsapi grupis ning vastas kõikidele meie küsimustele seoses Prahaga. Praha on ilus linn, siin jagub tegemist ja vaatamist ka edaspidiseks! 

Oleme õnnelikud saadud kogemuse üle. Sealjuures õnnelikud, et meie koolituskogemus oli nii hea ja tekitab pigem soovi uuesti kuskile minna. 

Mis on siis need mõtted, mis me endale kaasa võtame:
  • kogemused rikastavad elu; 
  • kui teha regulaarselt ja õigete põhimõtete järgi tagasisidestamist, siis väheneb konfliktide hulk; 
  • läbi õigete küsimuste küsimiste, saab väga hõlpsasti aidata teisel ise probleemile lahendust leida; 
  • kõik inimesed võivad olla milleski suurepärased - õige toetusega leiavad nad oma tugevused üles; 
  • minul kui nõustajal ei pea olema alati kõiki vastuseid, õiged vastused tulevad tegelikult igal inimesel enda seest. 



Kogemused ja teadmised kohvris, alustamegi oma retke tagasi kodumaale.

Jällenägemiseni Praha ja kohtumiseni koolis!




Gairi ja Arina👌