reede, 17. mai 2024

Eucation For Sustainable Developent in our schools (Anu ja Kai Kalamata) 6. koolituspäev

 Ja kuues päev on läbi. Uskumatult kahju on, et see nädal on läbi.

Tegelikult on nii, et meil oleks pidanud homme hommikul veel olema asju aga see tehti täna ära sest Türgi grupp ja osa Rumeenlasi pidi lahkuma. Seega tõsteti osa asju täna hommikusse, sest need toimusid nagunii pargis ja õhtul läks koolis kauem.

Hommik algas siis homseks mõeldud ülesannetega pargis. Pidime koostama erinevadi töökavu, erinevaid ülesandeid. Sel korral olid kõik grupid koos ja põnev oli kuulata, kuis erivajadustega grupp korraldab õuesõppe tundi erivajadustega lastele. Millele neil tuleb tähelepanu pöörata. Juhtide grupp tõi välja need teemad, mis on juhtkonna vaates oluline, kui õpilased lähevad väljasõidule. Ja siis meie erinevad ülesanded. mida saab lastega teha pargis, kuidas jätkusuutlikule eluviisile tähelepanu pöörata.










Siis suundusime trenni. Meie programm nägi ette ka kohaliku tantsude õppimist. Oli põnev ja tore ja üks tantsudest oli täitsa selline nagu meie labajalg ja kägara.


Pärast 4 tundi kestnud hommikust koolituse osa, oli meil paar tundi vaba aega ja siis suundusime kooli. Taas erinevad mängud, ülesanded. Üks osa oli ka arvutiga tehtavatele töövahenditele pööratud. 






Ja siis lõpu tegevused, mis oleks olnud eile pärast hommikust pargis toimunud tegevust. Kui kokkuvõtted said tehtud, tunnistused jagatud, ei tahtnud me kohe kuidagi koolist ära minna. Tantsisime veel koos koolitajatega hommikul õpitud tantse. Kallistusi ja häid sõnu ja tänu jagus kõigile.










Oli see vast väärt kogemus ja koolitus. 


Õhtusöögile läksime juba väiksemas koosseisus. Türklaseid enam meiega ei olnud. Õhtusöögi lauas sai taas arutatud erinevaid kooliga seotud teemasid. Eksamite korraldus kahes riigis, koolitoit ja toitlustus üldse koolis, ka mõtteid, kuis võiks jätkata õpilastele mõeldu koostöö projektiga.  

Homme meil kahjuks enam programmi ei ole, saame tutvuda selle linnaksesega. Samas, leppisime juba kokku, et need, kelle lennud lähevad pühapäeval, saame taas õhtul kokku. 

Eucation For Sustainable Developent in our schools (Anu ja Kai Kalamata) 5. koolituspäev

 5. koolituspäev tehtud ja väike kurbus on hinges, et see kõik läbi hakkab saama

Tänane päev algas vara. Juba kell 8.30 ootas meid buss ja me sõitsime Ancient Messinisse. See oli umbes tunnise bussisõidu kaugusel mägedes olev vana küla. Reeglid olid seal karmid, Selle linna või küla territooriumil ei tohtinud ei süüa ega juua. Koolitaja Joanna tegi meile seal erinevaid õppetegvusi. Saime olla näitlejad amfiteatris, mehed proovisid maadlust gümnaasiumis, siis erinevad töölehed, et õppida ajalugu. 






Lisaks veel see, kuidas linn toimis toona, kust tuli vesi, kuidas on ehitatud hooned, kuidas toona, kaugetel aegadel oli inimene jätkusuutlik. Näpuotsaga juurde ka tänapäeva probleeme, kuis Kreekas tänu vähesele vihmale varsti ei jagu joogivett, jõgi on neil kuiv ja seale ei ole midagi. 

















Pärast oli seal küla lähedal imelise vaatega restoranis lõuna.

Õhtul saime kõik kokku. Sel korral olid kasatud kõik kursusel osalejad, kes vähegi soovisid.  Türklased laulsid, siis tantsiti kõikide maade tantse. Alustasime ilmselgelt Kreek lihtsamate tantsued õppimisest. See on üks uskumatult tore kooslus õpetajaid ja koolijuhte üle Euroopa. See ei loe, et Türgi õpetajad läbi tõlgi suhtlevad, ikka saavad jutud aetud.  Ka kõik Saksa õpetajad ei räägi väga hästi inglise keelt, siis pursin neile vastu oma vigases saksa keeles. Minu paar fraasi teeb neil tuju heaks.  





Ah jaa, teine põhjus, miks meie päevad alles kell 4 algavad enamasti, lisaks sellele, et koolis on päeval õpilased, on meie koolitajad õpetajad ja neil on hommikul tunnid.