reede, 2. veebruar 2024

Ii ja Iin lukio - Erik

 Ii on linn Põhja-Soomes Ii maakonnas. See on suhteliselt väike linn mille elanike arv on kuskil 10 000 ringis. See on 650 aastat vana linn ja siin on olnud igasuguseid tähtsaid inimesi, nii eestlasi kui ka rootslasi. Iis on kogu aeg üsnagi külm. Enamus aja on siin miinuskraadid olnud ja lumehunnikud on meeletud. Ii nimi on nii lühike, sest see on tulnud saami keelest ja tähendab ööd. 

Samamoodi nagu Ii on ka Iin lukio väike. Koolis on kokku 140 õpilast ja ühes klassis kuskil 20 õpilast (nii ütles mulle Jaako). Iin lukio on ilus valge maja. Iin lukio on vaid üks kolmest hoonest mis seal on. Seal on veel ka põhikooli maja kus me söömas käime söögivahetunni ajal. Tunnid kestavad 1h 10 min ja vahetunud on 10 minutit. 

Erik: Miks tahtsin minna Soome vahetusõpilaseks?

  1.  Saada uusi sõpru
  2. Omandada ja kogeda soome kultuuri 
  3. Tahtsin minna, et soome keelest paremini aru saada ja ka ise paremini rääkida 
  4. Kogeda Soome koolitööd ja osaleda selles
  5. Kogeda nii pikalt kodust ära olemist

Pikaajaline õpiränne Soomes - Ra

Läksin Soome, sest:


- tahan õppida Soome keelt


- soovin kogeda Soome kultuuri


- mulle meeldib ennast mentaalselt proovile panna




Lähen õppima kooli nimega "Iin lukio." See kool on erinev minu koolist. Seal on erinevad hooned erinevate klasside jaoks ehk lapsed on vanuse järgi eraldatud, mis mulle isiklikult väga meeldib.


Minu pere on väga südamlik. Peres on isa, ema, laps (Jaako) ning nunnu kutsu. Elame majas ning mul on oma tuba ja Jaako on kõrvaltoas.



Ii:


Ii on väike linnake kesk-Soomes Oulust poole tunni sõidu kaugusel. Iis elab 10 000 inimest ja see on kõige lühema nimega asula ja kohanimi Soomes. Iist voolab läbi ka "Ii joki" mis on Soome üks pikimatest jõgedest.