pühapäev, 12. mai 2024

Eucation For Sustainable Developent in our schools (Anu ja Kai Kalamata) 1. koolituspäev

 Täna on pühapäev. Hommikul ärkasime hotelli kõrval oleva kiriku kellamängu peale. Pärast hommikusööki oli meil piisavalt aega ümbrusega tutvuda. Koolitus algas alles päeva teises pooles. 

Esmalt käisimegi kirikus, kus oli lõppenud jumalateenistus, siis kõndisime mägedeni ja tagasi, kokku 4 km ja selleks ajaks oli toimumas kirikus ristimine. See kõik on hoopis teist moodi, ja oli väga põnev jälgida.

Kogu meie seltskond kogunes hotelli fuajees. Meid oli päris palju, 12 inimest, kes siit koolitusruumidesse sõidutati. Korraga on siin avatud 4 erinevat kusust, üks on meie oma, siis erivajadustega laste oma, inglise keele kursus j midagi oli veel, kuid see ei jäänud meelde. Esmalt sime omavahel tuttavaks. Juba hakkasid tekkima põnevad ideed, mida ja kuidas teha. 

Seejärel tutvustati meile nädala kava, räägiti pisut kohalikust haridusest ja k kohalikest kommetest. Siis jagati igale erinevale kursusele kätte päevakavad ja meid jagati eraldi gruppidesse.

Meiega tegeleb 5 koolitajat. Esimsel päeval tulid meile lennukile vastu Thodoris (Teo) ja Tasos kes pidi olema kõige tähtsam, ja pidevat kirjavahetust enne koolitust pidas meiega Yanis, kellega kohtusime eile. Meie grupiga hakkavad tegelema Joannna ja täna kohtume ka Mariaga. 

Meie grupis on lisaks meile 3 õpetajat Saksamaalt. Homme liituvad türklased ja poolakas. Kokku peaks meie grupis homsest alates olema 11 inimest.  Tutvustasime oma koolis olevaid rohelise kooli tegevusi. Üks saksa õpetaja rääkis, kuis neil on kohe 7. klassi õpilastel kohustus hooldada kooli aeda. Kuis on jagatud ametid ja vastutused.

Seejärel kõndisime õhtusöögi kohta, kus jätkusid vestlused maitsva Kreeka toidu saatel. Meie hotellis on enamus koolitujaid, Rootslastega saime tuttavaks juba lennujaamast tulles, osa Rootlasi liitus täna veel. Siis oli üks meesterahvas Hispaaniast. 




















Smart Teachers Play More - Kai ja Kairi Reykjavikis

 11.5. Esimene päev - teel Islandile Reykjaviki

Koolitajate eelteatele vastavalt olime pakkinud kaasa soojad ja vihmakindlad riided, sportlikuks kursuseks vajaliku varustuse, varujalanõud ja kõik muu vahelduva ilmaga Islandile sõiduks vajaliku. Nii lahkusimegi Tallinnast kahe suure kohvriga. :) 

Lend Reykjaviki on üllatavalt pikk, kõigepealt 1 tund 40 minutit Kopenhaagenisse, sealt ümberistumisega lend, mis kestis 3 tundi. Kõik möödus sujuvalt kuni kohvrite saamiseni. Nemad olid otsustanud meid maha jätta ja öö Kopenhaageni lennuväljal veeta. Saime Iclandairi abipakikese oma öö veetmiseks - hambahari ja T-särk. Hakkama saime, kuigi suurim soov oli pärast pikka lendu puhtad riided selga panna.

Lennujaamast hotelli sõites pakkus maastik väga suure üllatuse ja andis pidevalt põhjust imestuseks. Peamised värvid olid halli, pruuni ja musta erinevad toonid. Esimest puud nägime alles linna lähedal. Õnneks linnas jalutades leidsime ka värve- tänavad on värvikirevad ja sama võib öelda ka siinsete inimeste kohta- kirevad nii olemuselt kui ka välimuselt. Jõudsime veendumusele, et Island on lahe koht elamiseks- laupäeva õhtuid oskavad nad nautida, naised on kenasti riides ja linn on kaunistatud kirevate jõulutuledega. Selline mõnus õdus tunne. Õppisime, et ajavahe on 3 tundi, arvatava kahe asemel, jagamine (peast) 150ga pole kerge ja esmane mulje, et Islandi maastik on nagu Marsil- kiviklibu ja samblik-ei pea paika. Paar puud on ikka ka!