pühapäev, 4. veebruar 2024

Ii esimene nädal - Erik

 Pühapäev (sunnuntai 28.01) 

Pühapäev oli see päev millal tulime. Hommikul ärkasin üles sõin hommikusöögi ära ja läksime lennujaama kell 2. Lend väljus 15:35 ja kestis vaid 35 minutit. (lennujaamas olemine, eraldi istumine). Siis ootasime 55 minutit lennukit ja jäime peaaegu maha sest, et gate muutus. Meie lend Oulusse kestis umbes 1h 10 min. Lend möödus sujuvalt. Lennujaamas oli meil vastas direktor ja Eemil ja ta ema. Läksime nende autosse ja sõitsime Iisse. Sõit kestis kuskil 40 minutit ja selle aja jooksul saime räägitud nii mõnestki asjast. Kõigepealt me viskasime Ra ära Jaako juurde. See oligi esimene kord kui ma Jaakot nägin. Pärast seda sõitsime minu perre. Kohtusin oma perega: Eemil, ta ema, isa, kaks õde ja koer. Koer alguses haukus kuid pärast saime imeliselt läbi. Eemil tegi mulle maja tutvustuse ja siis läksime Kebabi/Pizza kohta sööki võtma. Ma tellisin sellise toidu nagu Iskander, see oli kohutavalt hea ja Eemili poolt soovitatud. Sellega oli esimene päev läbi ja siis pugesime põhku. 

Esmaspäev (maanantai 29.01) 

Esimene päev tuli ärgata vara, kuskil 7 või 8 paiku. Sõime hommikusöögi ära, panime riidesse ja läksime kooli. Läksime kooli ratastega. Eemil õpetas mind natukene ja siis asusime teele. Esmalt läksime Jaako ja Ra kodu juurde ja lasime neile kella, sest olime kohal varem kui vaja. Edasi läksime kõik koos ratastega kooli. Kuna minu jaoks oli uus kogemus sõita rattaga sellise ilmaga ja kuna ma jukerdasin ja proovisin käed lahti sõita, siis ma kukkusin kaks korda. Lõpuks pärast 20 minutilist sõitu olime koolis. Koolis läksime mina Ra ja Jaako kohe otse direktori kabinetti, sealt saime endale tunniplaani ja ka ülevaate meie nädala “activitytele”. Pärast seda oli meil söögini vaba aeg ja seega läksime ootasime fuajees. Eemilil oli töö, kuid Jaako istus meiega diivanil ja kolmekesi puhusime juttu. Lõpuks tuligi Eemil ja ka tema sõbrad, seega kohtusime ka nendega. See oli päris tore ja pärast läksime ratastega sööma. Söömine on alati kell 11:35 nagu meie koolis aga kestab 35 minutit. Kui me sinna põhikooli hoonesse jõudsime siis kohtusime teiste sõpradega. Kohtusime see päev Juho, Rasmuse ja Walteriga kelle kentsakaks hüüdnimeks sai Paskamies. See tulenes sellest, et kui me teda seal sööklas ootasime läks tal 15 minutit vetsus. Talle endale meeldib ka see nali ja üleüldse on ta vahva vend. Koolitoit oli see päev üsna vastik, mage tatar ja okei kaste. Peale seda tulime ratastega uuesti koju. Kõigepealt viisime Ra ja Jaako ära ja siis seadsime suuna kodu poole. Koju jõudes olime kodus, lihtsalt logelesime ja ajasime juttu. Siis sõime ja läksime jõusaali. Sinna viis meid Eemili ema autoga. Jõusaal on päris väike võrreldes jõusaaliga, kus ma Tallinnas käin. Esimene jõusaali päev oli rintäpäivä, mis oli väga hea, sest seal oli ka Joska. Joska on Eemili sõber keda olin näinud juba enne siiatulekut. Pärast tunnist jõusaali sessiooni läksime tagasi koju, kodus tegime sauna. Nende kodu saun on küll parem kui Sparta saun. 

Teisipäev (tiistai 30.01) 

Teisipäeval tõusin kell 11:00. Mul polnud vaja muretseda ega kuskile kiirustada, sest eelkaitsmine oli kell 12. Käisin eelkaitsmisel ära ja alles siis läksin hommikust sööma. Pärast seda oli mul aega oma asjadega tegeleda, sest ma ootasin Eemili kojutulekut. Tal nimelt oli kool ja ta pidi olema koolis matemaatika töö ettevalmistumisel. Lisaks sellele oli tal tantsutund, kuna nende koolil on nii öelda prom. Eemil jõudis kuskil kolme paiku koju ja see oli väga tore, sest kauem ma oodata poleks jaksanud. Meil oli ka täna plaanis minna jõusaali, kuid seda kell 7 ja sinna oli nii palju aega. Ma ei tahtnud veel 3 tundi lakke passida nagu ma olin teinud, seega läksime tema hoovi kelgutama. 

Ta hoov on päris suur ja seal oli just ümber maja minevat teed puhastatud seega tee kõrval olid suured lumehanged mööda mida sai alla lasta. Lasimegi ja lasime isegi hoovist peaaegu et väljagi. Laskmiseks aga pidime natukene lume hange tegema käidavamaks ja seega asusime asja kallale. Esmalt kasutasime labidat, selleks et teha endile hange peale ülesminemisrada. See päev oli lumi nii pehme, et jalad vajusid põlveni sisse. Mõtlesime mida teha ja lõpuks nuputasimegi välja. Nimelt kaevasime käigu hange taha, et me saaks hoovi tee pealt otse käiku. See tuli kasuks kuna saime nüüd jääkamakaid oma rajale panna ja sinna juurde. Enam polnud probleemi sissevajumisega. Olles tund aega õues askeldanud tuli tuju tuppa minna. Toas kuulasime muusikat ja mitte igasugust vaid soome muusikat. Eemil mängis mulle soome räppi ja see meeldis mulle isiklikult rohkem kui eesti räpp. Lõpuks saabuski aeg minna jõusaali. Jõusaalis oli meil selkäpäivä ja kahjuks Joska ei saanud tulla, sest ta õppis kolmapäevaseks matemaatika tööks. Peale seda tulime koju, sõime ja läksime magama

Kolmapäev (keskkiviikko 31.01) 

Kolmapäeval ärkasin üles kell 11. Sain magada nii kaua, kuna koolis pidime olema kella 12ks. Kuna mul oli päris palju aega hommikul siis võtsin rahulikult. Sõin hommikusöögi ära panin riidesse ja siis läksin kooli. See päev pidin kahjuks üksi minema, sest Eemilil oli matemaatika töö ja tema oli juba hommikul vara kooli läinud. Kooli minnes läksin otse direktori kabinetti. Olin temaga juba natuke aega vestelnud, kui ilmusid Ra ja Jaako. Direktor andis meile Ii arvutid. Lisaks arvutitele saime pääse Wilmasse ja õpetusi kuidas Wilmas orienteeruda. Peale seda istusin rattale ja sõitsin koju. Kodus polnud midagi teha ja lihtsalt chillisin. Õhtul läksime kelgumäele. Võtsime kaasa kolm kelku lõkkepuid ja viinereid ja ka koolat. Me kõndisime mäele, sest see asub kuskil 500m nende majast. Kelgutasime päris tükk aega nii kelkudega kui vorsti veeremine mäest alla. Mäel olid veel Jaako, Ra, Juho ja Tiia. Nendega oli väga tore ja me tegime lõket ja sõime viinereid. Tuli läks päris raskelt põlema, sest et oli tugev tuul. 

Kui viinerid sõõdud ja koola joodud saime jätkata kelgutamise. Olime mäel kuskil tunni või kaks. Lõpuks tuli aeg koju minna. Koju jõudes avastasin et olin telefoni mäele kaotanud. See oli ilmselt mu jopetaskust välja kukkunud ja seega läksime tagasi seda otsima. Õnneks leidsime selle üles ja läksime koju. See oli kasulik kuna leidsime ka Eemili võtmed mäelt. Koju jõudes lõpetasime päeva lõõgastava saunaga

Neljapäev (torstai 01.02) 

Neljapäeval polnud kooli, kuid kell kaks oli II tuur kus meile räägiti Ii ajaloost. Sinna sõitsime Raga koos ja see võttis kauem kui pidi, sest me keeramise valesti. Läksime kooli kust Eemil ja Jaako meid giidi juurde juhatasid. Giid oli tore ja alustas rääkimist eesti keeles mis mulle väga meeldis. See tuur kestis tund aega ja seal saime teada nii mõndagi. Õppisime, et Ii on 650 aastat vana ja et seal oli olnud ka eestlane. Õppisime ka uue sõna “Pyöveli”mis tähendab timukat. Pärast tuuri lõppu läksime koju ja nautisime vaba-aega. Vaba-aeg möödus mul voodis pikutades kuna olin päris väsinud. Eemil läks kirikukogudes kohtumisele, mina aga mängisin perega UNOt ja meil kõigil oli lõbus. 

Reede (perjantai 02.02) 

Olin kodus, kuna reedel polnud mitte ühtegi tundi. Seega pidin lihtsalt terve päev telefonis ja arvutis olema, suhtlesin teistega ja kuulasin muusikat. Oli päris igav. Tõusin õnneks kuskil 12 seega oli pool päeva juba möödas. Olime niimoodi päris kaua. Kell seitse aga läksime jäähokit mängima. Me läksime autoga parki, kuhu oli tehtud väike jää plats millele oli asetatud kaks väravat. Sõitsime päris lühikest aega kuna see park oli päris lähedal. Parki jõudes hakkasime kõndima jäävälja poole, seal oli ka pink. Just nimelt selle pingi juurde me läksimegi. Pingi peal istudes vahetasime jalanõud uiskude vastu. Minu omad olid mulle parajad, aga ikkagi hakkasid jalad valutama. Kui saime kõik jalanõud jalga ja hokikepid kätte võetud lükkasime ennast jääle. Proovisin liikuda, kuid olen jää peal väga kohmakas, sest olen uisutanud ainult mõned korrad. Alustasime kohe mänguga ja mängisime nii-öelda koera. Me paiknesime nelinurgas ja proovisime üksteisele litrit sööta kuid üks oli keskel ja proovis litri kätte saada ja see kelle söödult ta kätte said läks ise keskele. Eemili isa olnud jäähokis väga hea, lausa et jäähoki meistergi. Ta kihutas ringi ja oskas kepiga litrit liigutada, nii et sa isegi aru ei saanud, kus see oli. Mängisime niimoodi kuskil 40 minutit ja siis proovisime mängida sellist mängu kus pidime litri väravasse lööma ja punkte saama. Värav andis 1 punkti, keskpunkt 5 ja ääred 3. Võitis pere vanem tütar. Olime umbes tund aega seal ja mis sest et jalad valutasid ikkagi oli väga lõbus. Sõitsime taas koju ja olime kuskil 20:20 kodus. Siis läksime oma tubadesse vahetasime riided ja läksime alla kaarte mängima. Ma otsustasin, et õpetan neile turakat. See oli väga lõbus ja nad said pihta. Lisaks sellele mängisime ka Eemili õpetatud kaardimängu. Pärast seda läksime magama. Väga lõbus päev oli, ilmselt üks mu lemmikuid. 

Laupäev (lauantai 03.02) 

Laupäeval tõusime jällegi hilja. Ei tahtnud jälle päeva telefonis veeta seega mängisime videomänge Xboxil. Peale seda läksime jõusaali kuskil kell 2. Kell 5 aga läksime Oulusse jäähokit vaatama. Sõit sinna oli 40 minutit. See oli esimene hokimäng, kus olen käinud ja esimene mida olen üldsegi vaadanud. Mängisid Oulun Kärpät ja Tampereen Ilves. Oulun Kärpät on parim hokitiim Soomes kahjuks aga ei olnud neil hea päev ja Kärpät kaotasid 4-1. Mäng kestis kakskümmend minutit ja vaheaeg ka kakskümmend minutit. Kokku oli 3 roundi ja 2 vaheaega. Ilves lõi esimene round sisse, siis teise roundi ajal Kärpät ja siis Ilvesed said kaks väravat ja neljandal roundil veel ühe. Mäng lõppes kell pool üheksa siis sõitsime tagasi. Koju sõit tundus palju lühem sellepärast, et mõtlesin ikka veel mängule. Kui õhtul koju jõudsime mängisime Carcassonne’i ja kaardimängu. Kaardimängudest nimelt mängu mida Eemil õpetas, mis sarnaneb natukene Solitaire’iga

Pühapäev (sunnuntai 04.02) 

Ärkasime pärast kella 12. Sõime hommikust ja veetsime aega telefonis ja arvutis. Siis läks Eemil emaga ja õdedega poodi riideid ostma. Ma otsustasin koju jääda, sest mul polnud midagi vaja. Õnneks oli pereisa ka kodus, seega ma ei pidanud üksi olema. Ma rääkisin pereisaga. Me rääkisime erinevatest asjadest nagu kaitsevägi, kus nad reisinud on ja ka keelest ning ka sellest kuidas pere-ema oli aasta aega Ameerikas vahetusõpilane, see seletab ka ta head inglise keelt. Mulle meeldib selliseid vestluseid pidada väga. Me olime vestlust õigel ajal alustanud, sest ülejäänud pere jõudis tagasi, kui me lõpetasime. Läksime jõusaali kell 7. Tulime tagasi käisime dušši all ja pärast seda mängisime uuesti Carcassonne’i. 

Ra esimene Ii nädal

 Esmaspäev (29.01)

Hommikul läksime kooli ning teel kooli suutsin ma jäisel teel oma esimese ja loodetavasti viimase kukkumise teha, sest ma pole harjunud rattaga jää peal sõitma. Koolis arutati meiega läbi meie tulevane õppekava. Valisime ära ka oma ained. Pärast seda tutvusime Erikuga natukene koolirahvaga ning läksime koju. Päeva jooksul ei teinud ma midagi muud peale Soome sisse elamise. Sain lõpuks pereliikmetele teada anda, kuidas siin esimesed emotsioonid on ja sain sõpradega rääkida. Päevast õppisin, et ülesmäge jää peal rattaga sõites ei ole kuigi taibukas idee rattalt maha hüpata.


Teisipäev (30.01)


Minu päev algas jõusaaliga. Mind saatis Jaako rattaga ära. Ii jõusaal on väga väike, kuid täis väga mitmekülgseid masinaid ning seal saab üllatavalt palju lihasgruppe treenida. Koju jõudes me mängisime virtuaalreaalsuses mänge ja sellega saigi päev läbi. Päevast õppisin, et Google Maps ei ole usaldatav, sest ma ei leidnud koduteed üles. Lõpuks märkasin tuttavat maja ning selle maja järgi kordineerisin ennast lõpuks tagasi koju. Samal päeval oli meil ka eelkaitsmine kell 12.  Õhtul oli graafiku järgi saun nagu ikka ning sellele järgnes põhku pugemine.


Kolmapäev (31.01)


Päev algas sellega, et läksime kooli ning saime lõpuks oma arvutid kätte. Nendega tekkis aga väike arusaamatus, sest meie kasutajatunnused ei töötanud, kui neid sisestasime. Selle tõttu pidime vahetama oma arvutid vanade vastu välja ja need siis lõpuks töötasid. Terve koolis oleku aeg oli väga hektiline ja ei olnud väga hästi planeeritud, kuid õhtuks olid majutajad (Jaako ja Eemil) välja mõelnud idee. Me läksime kelgutama. Seal oli väga lõbus ja ma ei karda öelda, et sõitsin kõige pikema liu, mida kunagi saavutanud olen. See aasta tuleb lina väga pikk. Siis tegime nõlva kõrval lõket, mis suure tuule tõttu läks põlema saamiseks umbes 20 minutit ning tegime vorste lõkke kohal. Õhtu lõpuks oli ainult üks poistest ennast vigastanud. Nimelt Juho sai peapõrutuse minnes alla ühest järsemast künkast. Päevast õppisin ma, et vast ei tasu punase lindiga üle tõmmatud nõlvast alla sõita.


Neljapäev (01.02)


Päev algas nagu ikka. Voodis lamades. Kui Jaako lõpuks jalad alla ajas, pakkusin ma välja plaani koos süüa teha. Me tegime burgereid. Ma lasin neil maitsta enda eri: praetud sibul mee ja küüslauguga. See oli kõigi lemmik osa burgerist ning ma olin enda üle väga uhke. Pärast burgereid läksime me Ii tuurile, kus üks väga targa näoga vana mees seletas meile Ii vanalinna ajalugu. Õppisime palju, kuidas elu vanasti linnas välja nägi ning ta seletas, kuidas noorena oli Ii jõe ääres töötanud puitu veest korjates. Vanasti oli kõige lihtsam puitu transportimismeetod halu vette visata ja oodata, kuni see kohale triivib. Ta mainis, et töö oli väga raske, sest oli alles väike poiss (12), kuid palk oli väga hea olnud. Lisaks saime teada, kust Ii linn omale nii lühikese nime saanud on. See on kõige lühema nimega linn ja kohanimi Soomes ning tõenäoliselt on ta oma lühikese nime saanud Saami keelest, mis tähendab "öö" Õhtul, aga muidugi järgnes graafikuline saunas käik ja selle järel läksin ma magama.


Reede (02.02)


Hommikul sõin ma putru ning lõunaks mahtus ainult üks banaan. Terve päeva veetsime me valmistudes suusatama minemiseks. Plaan oli järgmine päev suusatama minna, kuid halva ilma tõttu ei saanud me seda teha. Sellel päeval tuli Jaako vend meile külla, sest tulemas oli tema sünnipäev. Poja kodus olemise puhul tegime me aga muidugi sauna. Hüppasin üle pika aja sauna järel lumme, kuid vastu mu enda tahtmist, sest Jaako tahtis naljaga mind lumme lükata ja siis tagasi tõmmata, kuid kuna saunast tulles olime me kõik väga libedad sellid, siis see ei edenenud ja minu kättemaks oli magus, sest ma suutsin ka tema lumme lükata. Pärast seda läksime magama


Laupäev (03.02)


Laupäeva hommikul tegelesin ma uurimistööga ja siis oli mul tuju midagi teha. Ma pakkusin välja metsa matkama minemise ja siis me läksime: mina, isa (Kai), Jaako ja Kutsu (Onni). Sumpasin metsas kõige sügavama lume sees, mida kunagi näinud olen, lume paksus oli mõndades kohtades mulle  isegi vööni. Selle järel leidsime lõpuks hea koha, kus saaks lõket teha. Siis hakkas pihta kaevamine. Me kaevasime kolme peale 10 minutit (Onni aitas ka), kuni lõpuks jõudsime maastikuni. Lõkke saime ilusti põlema, sest lume kõrgus blokeeris tuult väga hästi. Tegime lõkke kohal vorste ning Onni suures õnne jooksus jooksis kogemata lõkke peale labidatäie lund, mis lõpetas meie viinerite praadimise ja andis meile põhjust kodu poole seada. Õhtuks sõin ma võileiba ja väga palju keefirit (see hakkas vanaks minema ja meil oli 2 liitrit keefirit ning vee asemel oli kruusis kõigil keefir). Keefirile otsa järgnes graafikuline saunaskäik. Nüüdseks olin graafikuga täiesti ära harjunud ja ma ei tea mida teeksin 2 päeva ilma saunata. Loodan, et Eestisse tulles saan sõltuvusest üle.


Pühapäev (04.02)


Pühapäev oli väga lõbus. Ma magasin sisse ja siis läksime Oulusse, kus tähistasime pitsat süües Jaako venna (Aatu) sünnipäeva. Mina isiklikult seda pitsa kohta nii väga ei sallinud, sest mulle meeldib Itaaliapärane pitsa, mida küpsetatakse pitsa ahjus ainult minut ja siis tuleb välja koheva ja pehme äärega pitsa, mis juba kirjutades ajab kõhu korisema, aga ei ole mul nii väga mida kurta, sest pitsa ei olnud halb, lihtsalt mitte minu eelistus. Käisime kaubanduskeskuses ja kõndisime linnas ringi. Pere ütles, et siin ei ole midagi põnevat näha, sest Oulu on igav linn. Ma arvasin kuigi vastupidist. Linn oli väga kirev ning lumesadu ja paks kiht lund igal pool tegi linna nii maagiliseks. Koju minnes oli aga muidugi meie graafikuline saunaskäik ja siis otse magama.