neljapäev, 16. mai 2024

Smart Teachers Play More - Kai ja Kairi Reykjavikis: kuues koolituspäev

Kava järgi pidid meie tegevused olema õues, kuid kuna ilm oli väga sajune, teostus tegvusplaan siseruumis. Ilmade kiire muutus nõuab siin veidi harjumist, see käib palju kiiremini kui Eestis. Seda mainiti meile küll kohe esimesel päeval, et islandlaste üks põhijooni on tegevusplaanidest mitte kinni pidada, kuna ollakse harjunud kiirete muutustega ja palju tehakse ümber käigu pealt. 

Seega ehitasime klassiruumi üles suure mänguplatsi päris mitme eri ülesandejaamaga. Igas oli mingi kehaline tegevus ühendatud keelelise või matemaatilise ülesandega. Oli vahva. 



Õppisime ka aktiivset kuulamist ja pärast aktiviteete maha jahutamist.


Päeva teises pooles oli suur lõpetamine ja tunnistuste jagamine ning tagasisidestamine. 

Kuulutati ka välja fotovõistluse võitjad. Ka meie osalesime, enda arvates ikka kõige paremini.






Smart Teachers Play More - Kai ja Kairi Reykjavikis: viies koolituspäev

 Päeva algus oli pärast pidu hiline -9.30. Sellest hoolimata oli paljudel uni silmis ja väsimus jalgades. Hommikuse õppesessiooni teemaks oli parimate praktikate jagamine. Ja sisuks ikka mängud ja õpilaste kaasamine. Oli väga erinevaid viise. 





Teine osa - jutuvestmine. Erinevad visualiseerivad ja kaasahaaravad viisid. Olime rühmatöödes ise nii õpetajad kui õpilased. Vahvad kogemused ja kindlasti saab kasutusse võetud. 



Pärast lõuapausi saime teada Islandi koolisüsteemist. Pealtnäha armsa ja positiivselt õpilaskeskse süsteemi taga tundus olevat tükk tühja maad. Pisa tulemused on naljanumber, hindeid ei panda kuni põhikooli lõpuni välja, eksameid ega tasemetöid ei ole. Nad häbenevad oma tulemusi nii keemias kui füüsikas ning teavad, et jäävad teadmistelt alla ka ajaloos ja teistes sotsiaalainetes. Ujumine ja sport on see, millele kindlasti kohustuslikult rõhku pannakse. Hmmm... 





Koolipäev lõppes Erasmus kontaktide deitiga. :) Kontaktidest huvitatud istusid ringis ja tutvustasid oma koole, taustu ja soove. Trikoovooru veel polnud. See tuleb koos täpsema Format-küsimustikuga. 



Smart Teachers Play More - Kai ja Kairi Reykjavikis: neljas koolituspäev

 No oli alles pikk ja elamusterohke päev! 

Hommik algas väikese kohaliku kooli külastusega. Kool on kiirelt kasvavas uusarenduses suhteliselt Reykjaviki külje all. Kool on meie mõistes lasteaed-põhikool, mis on Islandil väga erakordne. Rõhutati, et meie külastatav kool on üsna eriline. Ning, et kool pole hoone vaid inimesed. Tõesti, vaid mõned aastad tagasi anti haridust väikeses vohava hallituse ja hiirte meelevallas olevas hoones. Nüüd aga oli tegemist tõeliselt mõnusa voogava olemisega haridusasutusega nii hoone kui õppetöö osas. Happyness is a journey - on nende moto. Islandil on töötajate ja õppijate heaolu eest hoolt kandmine väga oluline, seda oleme palju kuulnud sel nädalal. 






Edasi algas Golden Tour ehk tutvumine peamiste Islandi vaatamisväärsustega. Kõikide nendega olime juba ka oma kursuse esimesel tunnil tutvunud - islandikeelsed sõnad koos kehekeelega. Retk loodusesse oli väga põnev-kõigepealt nägime geisreid, seejärel viidi meid kuldse kose juurde ning lõpuks maalilse kraatri juurde. Islandi hobusega kohtusime ka- nad on tõesti madalat kasvu ja välimuselt meenutavad poni, aga kohe mitte ei tohi neid poniks nimetada.







Kogu väsitava seikluse tipuks oli õhtuks planeeritud kutuuriõhtu- samade riietega ja otse tuurlt läksime valmistama kiluleibu, et meie grupikaaslased saaksid ka osa meie maitsetest. Sellise kiirusega pole me veel neid kunagi valmistanud. Lisaks veel pakkusime sõira, kohukest ja šoksi.  Joogiks Vana Tallinn- oli neid, kellele väga meeldis ja neid, kes krimpsutasid nina. Õhtu kulmineerus muusikabingo ja tantsudega. Oli hoogne ja vahva pidu.