kolmapäev, 15. mai 2024

Eucation For Sustainable Developent in our schools (Anu ja Kai Kalamata) 4. koolituspäev

 Ka neljas päev on läbi. Oleme tagasi hotellis. 

Homkul käisime teises linna servas turul, mis oli samuti omaette elamud. Ühe leti omanik rõõmustas, kuuldes, et oleme Eestist, et tal on seal tuttaad, näitas meile suveniiriks saadud Vana Tallinna pudelit ja artiklit endast ja oma viinamarja ja oliivi istandusest GO traveli kataloogis ja kui olime oma ostud teostanud, näitas, et tal on pood Tallinnas Balti Jaama turul. Uskumatu värk. Järgmises letis, kust ostsime viinamarju, uuriti taas, kust me pärit oleme ja siis laulis daam leti taga meile üht varasemat Eurovisiooni laulu ja ütles, et meie mehed tänavu olid Eurovisioonil päris mehed. Tema teadis sõna Aitäh! No uskumatu lugu, kas pole. Hommikul turule sõites, saime kokku ühe saksa kooli direktoriga, kellele tegime ka ettepaneku, meiega koostööd teha, et saaksime oma rohelsie kooli tiimiga õpilasvahetus teha. Näis.


Õhtul algas taas kool. Tänase päeva teemaks oli Activities involving pupils in changing their habits. School ecological footprit. Tänane koolitaja oli Maria. Samuti äärmiselt sädelev ja professionaalne pedagoog. Taas palju uusi teadmisi, läbimänge, harjutusi, mis esmapilgul ehk pisut ootamatud, kuid mõne aja pärast saad aru, kui head vahendid need on teema käsitlemiseks.








Ja meie grupp, 11 inimest. Super inimesed. Hommikusöögi lauas, kooli ja hoteeli vahel kõndides, õhtul restoranis jagame kogemusi, arutame haridussüsteemide sarnasusi ja erinevusi. Õpime üksteiselt.  




Smart Teachers Play More - Kai ja Kairi Reykjavikis: kolmas koolituspäev

 Koolituskeskuses jagunesime kõik 52 osalejat erinevatesse rühmadesse vastavalt oma valitud kursustele. Meie STPM rühmas on 14 õppurit. Õppetegevused on meil rühmad eraldi, harivad eksursioonid ja kultuuriüritused aga koos. Hommikupoolikul tegelesime meie õpperühmas rahustavate ja keskendumist soodustavate harjutustega, suur osa neist mindfulnessist ajendatud. Ja muidugi tuletasime ikka ja jälle meelde meelt rõõmsaks tegevaid harjutusi, näiteks karglemine! :) Õpilaste ja õpetajate heaolu peetakse Islandi koolides keskseks.

Õppepäeva teine pool oli taas vabas õhus õuesõppe üesannetega tegeldes. Õppisime, kuidas ka näiteks jutustamisülesandeid saab kehalise tegevusega ühendada. Ühe harjutuse käigus õppisime ka ise palju Islandi ajaloo ja geograafia kohta. Hmm, natuke vist spikerdasime ka...  Õuesõpe tuli juhendajal veidi varem lõpetada, kuna rühm meie kursusekaaslasi Prantsuse Reunioni saarelt olid läbikülmund, tõdedes et nende jaoks "It is not fun". Kuigi olime saanud selged juhised soojalt riietumiseks, pole külma ilma tähendus kõigile sama, kui ikka neile on "külm +20kraadi". 



Õhtupoolikul oli vahva jalgsiekskursioon Reykjavikis. Kuigi olime linnas juba eelmistel päevadel risti-põiki jalutanud, oli hariv seda teha tausta avava vahvalt jutustava giidiga. Saime jälle kõvasti tarkust juurde.
Päeva õppetund - pole halba ilma, on vaid valesti valitud riietus.