reede, 26. aprill 2024

Viimane koolituspäev-Ars longa vita brevis

 Piazza della Signoria- kõik uhked skulptuurid üle vaadatud alates Taaveti koopiast


   
Ponte Vecchio- kullasseppade sild


...ja Donatellod Bargello muuseumis- ilusad poisid!



  












neljapäev, 25. aprill 2024

Neljas koolipäev 25.04

 Koolipäev algab Medicite kabeli külastusega. Selline kaunis perekonnavapp- justnagu chorizo pizza!



Ja kuulsad vennakesed on sõbralikult kõrvuti maetud. Selline kaunitar on öö, oma painajatega.
Ja siis mirss- marss Paradiisiväravate juurde . Ja üllatus oli suur kui meister Ghiberti oli ka end pildile sättinud!
...Ja põhjalikult sai õle vaadatud Leonardo , Michelangelo ja ka Raffaeli toimetamised nii Roomas kui ka Firenzes

 



kolmapäev, 24. aprill 2024

Kolmas koolipäev 24.04

 Ei sajagi vihma!!!! Paradiisi väravatest mööda ja tipa tapa kooli poole



Täna siis õpime ikka armastatud Botticelli loomingut- küik tundus juba selge olevat aga ikka räägitakse midagi uut ja huvitavat.
Kogu Medici perekona võlu ja valu 



Püha Markuse kloosterkirikus käisime kohtumas Savonarola vaimuga!!!







teisipäev, 23. aprill 2024

Teine koolituspäev 23.04


 Vihm, äike ja päike



Perpektiivireeglite avastamine

Donatello looming 


Masaccio looming 

Ringkäik Palazzo Davanzattis ja rühmatöö





esmaspäev, 22. aprill 2024

Esimene koolituspäev FIRENZES 22.04

 Esimene koolituspäev FIRENZES

Vihm- rahe -päike

Uued teemad - Rooma impeeriumiaegne Firenze

Eelrenessanss Firenzes 14. saj

Gildid

Dante Aligheri, Boccaccio, Pertrarca

G. Vasari

Giotto di Bondone looming

Püha Risti kirik- Itaalia suurkujude matmispaigad



Pazzi kabel

pühapäev, 21. aprill 2024

ICT and Outdoor Teaching and Learning-viimane päev

Viimast koolipäeva alustasime Amsterdami raamatukogus, kus lahendasime gruppides koolis tekkivaid probleeme SAMR mudeli abil. Raamatukogust väljudes pidime märkama ümbritsevast detaile, mis võiks aidata meie probleemi uue nurga alt lahendada. Kooli naastes tegime kokkuvõtted kursusest ja saime kätte tunnistused. Meie grupis olid väga avatud ja positiivsed inimesed ning meil on hea meel, et saime koos nendega terve nädala õppida, kogemusi vahetada ja Amsterdami vaatamisväärsusi nautida.




Kogu grupi viimaseks kultuuriürituseks oli külastus Keukenhofi. Lilleilu meie ümber oli nii vaimustav, et ei saanud lahkuda ilma tulbisibulateta. Loodame endaga kaasa tuua rohkem kevadet ka Eestisse.










Firenze ajalugu ja renessansiaegne kunst


 

laupäev, 20. aprill 2024

Lühiajaline õpiränne Kouvolas Ave&Elis

 14. päev - lahkumine

Ärkasime kell 10 ja pakkisime viimased asjad veel ära. Sõime perega hommikust ja siis jätsime väikese venna Noahaga ning koera Nessuga hüvasti. Isa sõidutas meid rongijaama ja Mona tuli kaasa. Jõudsime sinna varem, nii et läksime kohvikusse. Sõime küpsiseid ja tegime viimased kaardimängud. Mona saatis meid rongile ära, tegime kalli ja ütlesime head aega. 

Rong väljus 12.14 ja pidi jõudma Helsingisse 13.40, aga järsku jäi rong seisma umbes kell 13.10. Tuli välja, et oli õnnetus juhtunud. Täpselt ei saanud aru mis, aga keegi oli meie eesoleva rongi alla jäänud. Kogu rongiliiklus oli peatatud ja me olime sunnitud seal lihtsalt ootama. Rong hakkas liikuma uuesti umbes kell 3 seega me jäime laevast maha. Järgmine laev läks 16.30 ja olime väga motiveeritud sellele jõudma. Kohe kui jõudsime Helsingi rongijaama võtsime takso ja ruttu läksime sadamasse. Ostsime uued laevapiletid, veidi oli probleeme paberitega, aga lahendasime need kõik. Me jõudsime laevale viimasena ja olime väga jooksnud. Meil vedas sellega, et töötaja oli mega tore. Meid kiiresti eskorditi laevale tänu temale.

Laevas sõime, rääkisime juttu ja tegime koos blogi. Sadamas ootasid meid meie vanemad. 




Lühiajaline õpiränna Kouvolas Ave&Elis



 13. päev - Bowling ja filmiõhtu

Hommikul, kui bussile kõndisime hakkas transpordi app meile segast viskama ja oleksime peaaegu bussist maha jäänud. Esimeseks tunniks oli kunst, kus joonistasime oma südamekaarte ja pärast tundi, kuna oli meie viimane koolipäev, soovis õpetaja meile turvalist koduteed ja toredat vaheaega. 

Psüholoogias tegime ühe veebilehe uurimist ja rääkisime Kouvolas olevatest kriisi abipunktidest. Tunni lõpus tuli õpetaja meie juurde ja ütles meile, et ta oli väga rõõmus, et otsustasime tema tundides osaleda ja, kiitis kui tublisti me tunnis kaasa tegime. Õpetaja ise väga hästi inglise keelt ei osanud nii, et tal oli paberil kirjutatud sõnum, mis ta meile öelda tahtis ja see oli nii armas temast, et tõi peaaegu pisara silma. See polnud esimene kord, kui ta oli üritanud tunnis meid aidata paremini aru saada üritades meile inglise keeles ülesannet selgemini selgitada.

Pärast kooli käisime veel poes, et lõunaks snäkke osta ja, siis suundusime bowlingusse. Lisaks meile ja Monale oli ka meiega bowlingus Ella, ja koos oli meil väga naljakas ja tasavägine tund aega bowlingut. Peale seda läksime ja tegime veel viimase käigu Veduri kaubanduskeskusesse ja, siis suundusime koju, kus isa oli teinud meile maitsva õhtusöögi. Nende vanaema oli kaasa andnud meile kingi, ühe muumi küpsisekarbi.

Peale sööki otsustasime filmi vaadata. Filmi valimisega läks väga kaua, aga lõpuks leidsime ühe, mida vaadata tahtsime. Filmi poolepeal pidi Ella kahjuks koju minema. Peale filmi otsustasime veel lauamängu nimega Skipbo’t mängida. Mäng oli nii põnev ja naljakas, et venis kuni kella 2.30ni.



Lühiajaline õpiränne Kouvolas Ave&Elis

 12. päev - poodlemine 

Koolipäev oli lühike sest viimane tund jäi ära kuna koolis toimus mingi loeng. Me saime ruttu Monaga kokku ja läksime linna. Me tahtsime käia läbi normali poest, osta endale ja lähedastele asju. Ostsime komme, näohooldus asju ja veel igasugust kraami. Olime seal peaaegu tund aega.

Pärast seda läksime jälle sushi buffetisse, kus sõime kõhud väga täis. Sealt edasi läksime ruttu koju ja kodus saime olla umbes 10 minutit. Me läksime koos isaga edasi tema töökohta. Me tahtsime Elisega uuesti nende käsitööpoodi külastada, et endale ka ehted teha. Elis tegi endale sinised hõbedaga kõrvarõngad ja mina käevõru koos kirjaga. Sain alumiiniumi plaadile ise ka südame toksida. 

Peale seda läksime koju ja veetsime perega aega. 





neljapäev, 18. aprill 2024

ICT and Outdoor Teaching and Learning-neljas päev

 Täna oli päikseline ja soojem päev. Meie juhendaja viis meid parki, kus arutlesime erinevate õuesõppe võimaluste üle. Koolituskeskussesse viisid meid tagasi aga need õpetajad, kes ümbrust ei tundnud. Meid jagati gruppidesse ja  anti kätte koolituskeskuse lähiümbruse kaart, kuhu joonistasime kujundi. Seejärel suundusime tänavatele  läbi käima oma kujundit GPSi abil. Liivia grupis valmis taksikoer ja Kadi grupis Ironman.






Tänaval liikudes tehtud fotosid lisasime päeva lõpus klassis Genial.ly keskkonnas kaardile.

Kuna ilm oli ilus, laenutasime jalgrattad ja suundusime parki, sest tänaval liiga tihe jalgratturite voog  oli meie jaoks liiga harjumatu.



kolmapäev, 17. aprill 2024

ICT and Outdoor Teaching and Learning-kolmas päev

 Tänane päev oli rohkelt emotsioone pakkuv-saime nii päikest, vihma kui ka isegi rahet.

Koolitust alustasime meemide tegemisega. Kõigepealt vaatlesime Rembrandti kunstiteostest tehtud meeme ning seejärel oli meil ülesandeks luua ka ise üks koolitusega seotud meem. 

                                                                Meie tehtud meem:

 
                                                            Taani õpetajate meem:


Järgnevalt saime kiirkoolituse videote ja piltide tegemisest ning fototöötlusest Canvas, Seejärel suundusime õue geomeetrilisi kujundeid otsima ning kasutasime selleks Padleti keskkonda. Lõpetuseks tegime video Capcut´i keskkonnas. Meie tehtud video tuli välja selline:




Peale koolitust toimus meie rühmale vanalinnatuur. Siin mõned pildid tantsivatest majadest ja skinny bridge´st. Skinny bridge alt tuleb paadiga läbi sõita neil, kes tahavad elu lõpuni õnnelikult koos elada.




Õhtuseks kultuuriürituseks valisime Hortus botaanikaaia külastuse.




Lühiajaline õpiränne Kouvolas Ave&Elis

 11. päev - Saunatamine

Täna oli jälle üks rahulik koolipäeva hommik kuna saime jälle veidi kauem magada. Seekord proovisime hommikul nii, et Mona läks meist 1 tund varem kooli ja läksime ise kahekesi. Jõudsime kooli ilusti ja tundides sai ka ilusti õpitud. 

Tänaseks oli meil plaanis tulla pärast kooli koju, süüa väike lõunasöök ja, siis minna saunatama. Läksime Tykkimäen Sauna, kus on ühissaunad ja järv kõrval, kuhu saunast minna saab. Saunas oli väga mõnus ja saime korralikult seal mitu korda istutud. Järve kastsime ennast ka, vaatmata külmale ilmale ja tuulele, mis praegu igalpool on. 

Pärast tükk aega saunatamist läksime McDonalds'isse koos ja sõime ühe toreda õhtueine koos. Koju jõudes olime nii väsinud, et läksime kohe voodisse pikutama.




Lühiajaline õpiränne Kouvolas Ave&Elis

 10. päev - Kool ja kokkamine

Täna oli pikk ja veniv koolipäev. Soome keele tundides arutasime kirjandus teemadel, psühholoogias rääkisime stressist ja täitsime töölehti, kunstis tegime varem alustatud tööd edasi ja siis võtsime uue teema (arhitektuur) ning viimaseks inglise keeles tegime ülesandeid ja esitasime kõne rühmades. 

Peale kooli ootasime Mona ja Ella ära ning läksime kõik koos poodi. Tänaseks olime kokku leppinud, et meie kokkame. Me olime selle ise välja pakkunud. Ostsime vajalikud asjad poest ja läksime koju. Ella tuli meiega ja aitas kokata. Me tegime süüa neljakesi ja aega läks umbes 2 tundi. Väga lõbus oli, kuulasime muusikat, laulsime kaasa, tantsisime ja tegime süüa samal ajal. 

Söögiks tegime kanakottletid koos seenekastme ja makaronidega. Magustoiduks maasika-kohupiima purukook. Toit tuli meil mega hea välja ning saime kiita.

Õhtul vaatasime Mona ja Ella kooliballi videoid. Sõime veel kõrvale vanaema tehtud küpsiseid.










 


teisipäev, 16. aprill 2024

ICT and Outdoor Teaching and Learning-teine päev

 Teise koolituspäeva teemaks oli "Everything is connected". Alustasime meenutamisega- igaüks pidi kirja panema kolm asja, mis eilsetest esitlustest meelde jäi. Seejärel rääkisime internetiturvalisusest. Päeva teine pool kulges aktiivselt erinevaid appe ja veebilehti kasutades. Tegime Canvas powerpointi ja mõistekaarti, Youtube appiga lühivideo ja mängisime Blooketis teadmiste mänge.




Kokkuvõttes kaardistasime IKT-vahendite kasutamise tundides (oranžid paberid) ja seadsime eesmärgid, kuhu tahaks jõuda (rohelised paberid).Enamik riike soovis IKT-vahendeid senisest rohkem kasutada. Selgus aga, et Taani õpetajad kasutavad  tundides 90%  tehnilisi vahendeid, kuid tahavad jõuda tagasi 50% peale. Oluline on siiski kvaliteet, mitte kvantiteet.







esmaspäev, 15. aprill 2024

ICT and Outdoor Teaching and Learning-esimene päev

 Oleme saabunud kevadisse Amsterdami, et osaleda koolitusel "ICT and outdoor teaching and learning". Meid kostitab iiliti tugev tuul ja vihm ning temperatuur 10 kraadi,  kuid ilm ei sega meid nautimast õitsvaid taimi ja lehtedes puid.



 Meie eesmärgiks on saada uusi praktilisi kogemusi, kuidas lõimida digivahendeid ja õuesõpet paremini oma tundidesse. Meie koolitajaks on Cecilia Iris Baldo, kes on keeleõpetaja ja haridustehnoloog. Esimene päev möödus üksteisega tutvudes ja arutledes. 

Alustuseks tegime kolm erinevat tutvustusmängu. Neist keerulisemaks osutus grupikaaslase nimetähtede järgi  nimisõnade mõtlemine. Lõbusaks osutus mäng, kus igaüks  kirjutas enda kohta 3 tõest lauset ja 1 vale lause ning kaaslastel tuli ära arvata, milline neist on vale.

Kõik olid ka ettevalmistanud huvitavad tutvustused enda koolide kohta. Saime teada Hispaania, Saksamaa, Itaalia ja Taani haridussüsteemide kohta. Toredaks üllatuseks olid eestlased Lõuna-Eestist Antsla koolist.



Lõpetuseks toimus arutelu meie kogemuste ja takistavate tegurite kohta õuesõppe ja IKT vahendite kasutamisel.

Pärast koolituse lõppu külastasime Rijksmuseumi, mis on Hollandi suurim kunstimuuseum.